• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Falunap 2016

dscf8109A 2016-os Falunapot az eső sem tudta elmosni, bár péntek este is esegetett, és szombaton is kaptunk egy jó kis zuhét - de fura is lenne, ha épp a nézsai falunapon nem esne az eső.

dscf8002Az idén az események már péntek este megkezdődtek. Előbb Rados László plébános atya szentelte fel a felújított Hősök szobrát, ami a két világháború nézsai hőseinek állít emléket. A szentelés majdnem sz emlékmű születésnapján volt, ugyanis az I. világháború nézsai elesetteinek emlékére 90 évvel ezelőtt állították fel az emlékoszlopot. A szentelés után Styevó Gábor polgármester és Balla Mihály, településünk országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés koszorúit a talapzatnál.

A koszorúzás után a Mikszáth Kálmán Általános Iskola aulájában folytatódott a megemlékezés. Köszöntőt mondott Styevó Gábor polgérmester, az iskola tanulói az 1920-as trianoni békediktátumra emlékeztek, majd Balla Mihály mondta el gondolatait a két világháborúval kapcsolatban. Ezután Gali Máté történész doktorandusz tartott rövid, de annál érdekesebb előadást mind a Nagy háboróról, mind az azt követő nehéz évekről.

dscf8034Az est zárásaként egy különleges esemény volt még hátra, Első világháborús fegyver- öltözet- és dokumentumkiállítás nyílt az iskola étkezőjében, melynek anyagát a Magyar Rendvédelmi Szakgyűjtemény és Kiállítás Egyesület hozta el, állította ki és mutatta be szakszerűen a nagyszámú érdeklődőnek. Ezúton is köszönjük az egyesület, illetve elnökük, Tóth Sándor úr segítségét, és azt, hogy ilyen rövid határidővel is remek bemutatót tudtak elhozni Nézsára.

dscf8073Szombaton veteránautók felvonulásával indult a program - bár kevesebb résztvevő volt, mint azt az ígéretek alapján gondolni lehetett. De így is szép látvány volt, volt egy-két igazán szép jármű a menetben - ezeket aztán a délután folyamán meg is lehetett közelebbrő nézni.

13:00 órakor a szokásos tábori misével indult a hivatalos program, majd Styevó Gábor polgármester köszöntötte a résztvevő nézsaiakat és a vendégeket.

dscf8267Következett a kulturális bemutató. Az óvodások körjátékát az alsósok követték, akik népi gyermekjátékokból, leéány- és legénycsúfolókból összeállított műsort adtak elő. Láthatott a közönség kelta bemutatót, fellépett a Kőszirt néptáncegyüttes, a szügyi népdalkör, a keszegi Kincskereső néptáncegyüttes, Molnár Levente szaxofonos, a Boróka Néptánccsoport, és az újjáalakult Nézsai Hagyományőrzők is átestek a tűzkeresztségen, remek műsort adtak elő - ashogy a többi fellépő is a tőlük megszokott, kiváló programot hozta el Nézsára.

dscf8312Közben zajlott az élő csocsó bajnokság, kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők, a pénteken nyílt világháborús fegyver- és dokumentumkiállítás most is látogatható volt, aygermekeket lovaglás, körhinta, vásári forgatag várta. És természetesen mindenki kapott egy tál babgulyást, illetve a nyugdíjasklub tagjai sztrapacskát főztek a sokadalomnak.

Az esti programot a Countaktus country zenekar műsora nyitotta, ők nevükhöz méltóan amerikai countryzenét játszottak, kilenc country-táncosuk végigtáncolta a koncertet. Őket Fehér Lili - a 2015. Dunakanyar hangja győztese - követte, magyar és külföldi slágereket adott elő.

dscf8395Az est nagykoncertjét a váci MadeIn zenekar szolgáltatta. Őszintén mondhatjuk, hogy sajnálhatja mindenki, aki nem volt ott, fergeteges hangulatot varászolt a sátorba a négy zenész csapata: elsősorban a 70-es, 80-as, 90-es évek magyar slágereit játszották, megtűzdelve néhány - ugyancsak ebből az időből származó - igazi világslágerrel, de a közönség nagy örömére döntően magyar zenét játszottak. Saját bevallásul szerint is régen volt ilyen jó hangulatú fellépésük, a kapott emléklapnak és nézsai pálinkának külön örültek, mert ajándékot fellépés végén még soha nem kaptak...

Az estét DJ Szilveszter diszkója zárta.

Az idén először sátor alatt tartottuk a rendezvény nagy részét - így a délután "menetrendszerűen" érkezett zuhé sem zavarta a műsort.

Ezúton köszönjük minden szervező, segítő, közreműködő, fellépő munkáját, nélkülük nem jöhetett volna létre ez az esemény.

Az emlékműszentelés és kiállításmegnyitó képeiből ide kattintva, a falunapi összefoglalót pedig ide kattintva lehet nézegetni.

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.