• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Mi is történt szeptember 1-én – Becsengettek!

Sokat gondolkodtam, mit is mondhatnék, hiszen 2016. szeptember 1-től újra a településhez közeli nézsai érdekeket, és értéket képviselő helyi szervezet lett az intézmény fenntartója - pontosítok: a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat lett a helyi általános iskola, új nevén a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolánk fenntartója.

Ahhoz, hogy ezt mindannyian megértsük, kicsit vissza kell kanyarodnunk a kezdetekhez.

Nézsán az általános iskola fenntartása 62-63 éven keresztül megoldott volt a települési Önkormányzat, illetve jogelőd szervezetei által. A fenntartói jogokat 2013-tól a Magyar Állam központosította Klebelsberg Kunó nevével fémjelzett KLIK Tankerület részére, az átadás utolsó pillanatában a legtöbb Önkormányzat megkönnyebbült, mivel részükre nem jutott elég költségvetési támogatás a fenntartásra, és egyes települések már-már a „küszöböt rágták”. Sajnos a megkönnyebbülés nem tartott sokáig, mivel fél évvel az átvételt követően az első, és második osztályt összevonták, lévén a köznevelési törvény elő írja, hogy 14 fő alatti osztály létszám az alsó tagozaton nem indítható, pedig az összes évfolyamon tanították a szlovák nemzetiségi nyelvet, melyet a Tankerület figyelmen kívül hagyott.

Az összevonással kapcsolatos legelső észrevételt a 2013/14-es tanév második félévében az Általános Iskola élére kinevezett Zentai József igazgató úr tette meg. A nemzetiségi, és a köznevelési törvényt olvasgatva, összevetve derült ki mindannyiunk számára, hogy a 8 fős gyermek létszám nem 14 fő. Ez egyszerű matematika, a törvény felülvizsgálatát kértük, és az EMMI utasítására a következő tanévben újra 8 önálló osztályban kezdődött meg a tanítás a törvények helyes értelmezésének köszönhetően.

A tanítás szépen gördülékenyen ment, és 2015. novemberére újból érkezett egy levél a Tankerülettől, hogy 14 fős osztály létszám alatt nem indítható önálló osztály, és felső tagozaton pedig megszűntetik a 14 fő alatti osztályokat! A levél hallatára az igazgató úrral közösen végignéztük az összes lehetséges megoldást, és a Szendehelyi nemzetiségi általános iskola példája alapján kezdtük meg a 2015/16-os tanév második felét. Sajnos a munkát nem tudtuk közösen befejezni mert a Jóisten elszólította közülünk Zentai József Igazgató Urat ez év március 22-én.

Az Igazgatónk által kitalált, és végiggondolt ötletet a nyár folyamán végigvittük Kucsera Andrásné Zsuzsa nénivel. Az előttünk álló munka nagyon nehéz volt, tudtuk nem lesz könnyű feladat, de a Közös Hivatal dolgozóival, és az iskola pedagógusaival közösen megcsináltuk.

Hogy miért? Kérdezik sokan, azért, mert Nézsa életképes község véleményünk szerint, és fontos, hogy egy normális, életképes, helyesen fenntartható általános iskola működjön a térségben a falunk és a környező falvak gyermekeiért. Nem engedhetjük azt meg egyetlen egy központi szervezetnek sem, hogy egy jogi hézagot kihasználva a számára legkedvezőbb döntéseket hajtsa végre egy közoktatási intézmény életét veszélyeztetve. Mindig bennem van a Reményik Sándor költő versében többször ismétlődő gondolat : «Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát! »

Ma látjuk, és az országot járva, pontosan a szomszédos Pest-, és Heves megyei tankerületeket járva tapasztalják többen, hogy Tankerületenként máshogyan értelmezik a jogszabályokat, és ami 3 éve működő KLIK rendszer 2017. január 1-től újabb átalakítást igényel, hogy jobb lesz, avagy sem nem tudom. Az viszont tényként megállapítható, hogy jó újra egy olyan fenntartó kezében látni az iskolát, aki sokat tesz, tett, és remélhetőleg ez után is tenni fog azért, hogy a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola fennmaradjon a térségben, Nézsán.

Styevó Gábor
polgármester

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.