• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek a település életéből

A 2016-os évnek a községi önkormányzat úgy vágott neki, hogy a fokozatosan megjelenő Európai Uniós fejlesztési pályázatokban részt tudjon venni, és a községbe hozzon minél több fejlesztési forrást. A beadott pályázatok elbírálása jelenleg is zajlik, és vannak új, a napokban megjelent pályázatok, melyekre úgyszintén komoly előkészítő munka után benyújtjuk a kidolgozott projekteket.

Az év kezdetén a megyei pályázatok jelentek meg:

Pályázatot nyújtottunk be „Új bölcsőde kialakítása Nézsa községben” címmel a „TOP – 1.4.1-15 – A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” tárgyú felhívásra. A fent említett pályázat elkészítésével párhuzamosan elkészült az építendő új bölcsőde jogerős építési engedélye is, amely 12 fő gyermek befogadására lesz alkalmas, az épület közvetlenül kapcsolódik majd az óvoda-konyha épületéhez.

A nyár elején ugyancsak megyei pályázatban a TOP-3.2.1-15 számú felhívás keretében az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nézsa Községben” című projektet készítettük el. A pályázatban a Nézsai Kastély Iskola, és az orvosi rendelő energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

A térségbeli együttműködésnek köszönhető, hogy 7 településsel közösen a TOP-1.2.1-15 számú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú pályázat keretében turisztikai pályázatot adtunk be a település központjában található néhai Barna-féle ház felújítására, melyben tájház és kiállító terem kerülne kialakításra, továbbá a Nézsai Reviczky Kiskastély épülete és a park teljes területe felújításra kerülhet majd.

A vidékfejlesztési pályázatok megjelenése 2016. márciusában kezdődőt el, és a településképet meghatározó épületek külső felújításra kiírt pályázaton sikerült a Művelődési ház tetőszerkezetének felújítására és kisebb energetikai korszerűsítésére pályázatot beadni. A pályázat hiánypótlása jelenleg zajlik. Az említett pályázattal párhuzamosan az Önkormányzat a Nézsai Római Katolikus Plébánia és templom tető és homlokzat felújítására, a Nézsai ÖTEP pedig a gyógyszertár épület felújítására adott be pályázatot.

Mindannyiunk számra fontos az önkormányzati utak felújítása, ezért döntött úgy a képviselő testület, hogy az Alkotmány út felújítására, valamint a Polgármesteri Hivatal épületének felújításara is pályázatot adunk be a Belügyminisztériumhoz. Mindkét esetben az októberi miniszteri döntésre várunk. A nyár kezdetére sikerült elkészíteni a tavalyi évben megkezdett Alkotmány utcai járda felújítását, melyet részben a Munkaügyi Központ start munka programja, részben a lakók végeztek (kapubeállók, hidak vonatkozásában), így a járda teljes 640 méter hossza elkészült 1,2 méter szélességben.

A felsorolt beadott pályázatok kedvező elbírálására várva az élet nem állt meg ez idő alatt sem!

Az idei nyár különleges volt a korábbi évekhez képest, mivel kettő hónapon keresztül 15 fő diákmunkás dolgozhatott a településen. Részt vettek a zöldségek betakarításában, és a Művelődési ház felújításában is, és ha már a zöldségek betakarításáról beszélünk érdemes megemlíteni, azt is, hogy a Nézsai Szociális Földprogram által a Plébánia keretben megtermelt borsó, zöldbab, csemege kukorica, hagyma, póréhagyma, saláta, burgonya, répa, stb. által ízesebb az óvodás, és iskolás gyermekek, és az idősek részére készített étel. A főzőkonyhán lévő 2db 190 literes fagyasztószekrény, 2 db 200 literes fagyasztó láda megtelt, továbbá az idei bő burgonya termés mellett töménytelen mennyiségben 5 literes üveg lekvárral illetve savanyúsággal lett megtöltve.

Konyhafejlesztés Nézsán!

A község főzőkonyhájának eszköz, és technológiai fejlesztésére  pályázatot készítettünk, melyet a megnövekedett étkezők száma indokolt, a pályázatot Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter Úr kedvező elbírálásban részesítette, és 21.201.218.-Ft támogatásban részesítette. A fejlesztéssel új étkészlet, és evőeszköz kerül az étkezőkbe, és megkönnyítjük a konyhai dolgozók munkáját is, speciális konyhai gépek, és új sütő segítségével. Az új eszközökön kívül a konyha épülete mellett kialakításra kerül egy akadálymentes parkoló is.

Styevó Gábor
polgármester

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.