• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Szemét helyzet

Összeszedtük a szemetet a bevezető utak mentén.

20090404szemet02Szombaton nekiindultunk néhányan - szégyenletes módon kevesen gyűltünk össze -, hogy a település bevezető útjai mentéről összeszedjük a szemetet. A sáv, amiben dolgozhattunk, az kb. 1-2 méter, mert onnan már magántulajdon, és „ott semmi keresnivalónk nincs”, pedig ott lenne csak igazán, de ez egy másik történet.

Szerencsére, és meglepő módon most sokkal kevesebb szemét gyűlt össze, mint a két évvel ezelőtti akció során, de ez még mindig pont annyi zsákkal több, mint amennyit most összeszedtünk. Volt ebben mindenféle, többek között egy fél ruhatár és egy fél konyha összejöhetett volna. És egy holdnyi krumpliföld. 

Ha valaki elmagyarázza a következőket, hogy kit mi visz rá a következőkre, azt valami díjra fölterjeszteném... A leletek között volt egy sárga zacsi, benne szépen összegyűjtött 8 sörösdoboz. Ha már szépen bezacsizta a valamikori gazda, akkor miért nem dobta otthon, a kukába?

Ha elfogy az útravalóul vásárolt fornettipogi meg az üdítő mellé, akkor az törvényszerű, hogy ahol elfogyott, ott mindjárt ki is kell vágni a kocsiból? Azt a háztartási szeméttel teli nejlonzacskót miért kellett az otthoni kuka mellől kihozni az országút mellé?

20090404szemet07Vajon kinél fagyhatott meg az a nyolc - igen, nyolc! - zsák krumpli, ami azért ha átválogatva is de elültetésre még jó, aki időt, benzint nem kímélve a falu határától két kilóméterre a zsákokat átcipelte az útmenti árok túlpartjára, és zsákostul otthagyta? Mert mégha a zsákból kiszórta volna, ha már ennyit fáradt, mert a krumpli elrohad - biztos burjánzásnak fog ott indulni a növényzet - de a zsákja nem? Ha vezetés közben kifogy a sör a dobozból, a csoki a papírjából, a csipsz a zscskójából, és a többi, azt miért kell kihajítani a kocsiból?

Ez ugyan nem tegnapi tapasztalat, de ez is jellemző: régebben kóruspróbáról hazafelé jövet - este negyed tíz tájban - az útmente egy bizonyos 20 méteres részén BIZTOSAN ott volt kidobva egy kétszemélyes nagy elvivős-mekis zacsi, mellette két sültkrumplis doboz, két nagyüccsis pohár szívószállal és fedéllel. Odáig tartott a vacsora, és hát nehogymár megszakadjon szegény kocsi amíg hazaérve a kukába lehet dobni, mert majd jönnek a hozzánk hasonló szombati hülyék és úgyis összeszedik... A tetteseket persze elkapni igen nehéz.

20090404szemet04Abban azért elég biztos vagyok, hogy ezeknek az embereknek a lakása csillog a tisztaságtól, a szőnyegre szőnyegvédőt és arra a szőnyegvédő védőjét teszik, és papucsvédős papucsban lehet csak az előszobában közlekedni és a szobában még abban sem... A tettesek kezére elsőben a kidobás után mindjárt olyant húznék - de amúgy nem vagyok brutális - hogy nyolc hónapon túl gyógyulna. Utána elővenném apját-anyját, hogy akkor a csemetét mire tanították, mert azért ezt valahol eltanulja. Aztán még volbna ötletem hogy kit lehetne a fenti témában elővenni, akik még hasonló jó példával járnak elől, de ez már maga lenne a dominó elv. Úgyhogy maradjunk csak a szűk családnál.

Mert itt a boltok környékén pontosan lehet látni, hogy ki milyen tempóban képes elfogyasztani a csokit/csipszet/sört/bármicsomagoltutcánisehetőt. Azért, mert nincsen minden villanyoszlopon kuka, nem jelenti azt, hogy akkor kötelező jelleggel ott kell eldobni a csomagolást, ahol a belecsomagolt elfogyott... mert aki így eldobja, az a kukáktól is eldobja. És itt is elő kell venni a szemetelőt, meg apucit-anyucit, akiknek tán azt a példát kellene mutogatni...

Vagy tévedek?

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.