• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Községi Könyvtár

Pap Gábor: Az igazat mondd! (Művelődéstörténeti írások)

Mottó:
„Az Isteni szolgálatra bármilyen idő alkalmas, és mindaz, amit a haza érdekében tesz az ember, nem egyéb, mint Isten szolgálata.”
(Mátyás király)

Pap Gábor: Az igazat mondd! (Művelődéstörténeti írások)

Tanulmányokról lévén szó, nem egyszerű könyvismertetőt írni e kötetről.
Mit ír a szerző könyvének előszavában, „Hívogató”-jában?
„Ez az írás a Szent Korona népének minden tagjához szól, és műveltségi minimumot tartalmaz. Ennyit feltétlenül tudnunk kell magunkról, adottságainkról, és feladatunkról a világban.”
A tanulmányok tényleg olyan témákat érintenek, amelyekkel mindenkinek tisztában kellene lennie. A teljesség igénye nélkül:
Betekintést nyerünk a csillagokba írt magyar sorsról, mi a küldetésünk. Megtudhatjuk, milyen képírásos üzenete van a címerünknek.
Megismerkedünk népművészetünk mélyebb jelentésrétegeivel, és egy sor olyan kérdés kerül szóba, aminek a megbeszélése szükséges ahhoz, hogy népünk ismét felemelkedhessen.
Kiderül a tanulmányok olvasása során, hogy a változást nem kívülről, még kevésbé felülről kell várni. A változást bennünk, az egyén szintén kell elkezdeni.
A tanulmányok megmutatják azt az utat, amin elindulva képesek leszünk ezeket a változásokat megélni, és mivel mint fent, úgy lent, mint kint, úgy bent, a belső rend és béke a minket körülvevő világban is rendet és békét fog teremteni.
A béketeremtés persze áldozatokkal is fog járni, és vannak, lesznek olyanok, akik másik utat választanak – de ez az ő dolguk. Nemzetünkért aggódókként nekünk azt az utat kell választanunk, amit a kötet tanulmányai kijelölnek.
Pap Gábor írásainak olvasásához segítséget nyújtanak előadásai, melyeket itt, Nézsán is lehet már hallgatni, hiszen a Magébresztő sorozat előadói között Pap Gábor is szerepel. Sorozatának címe a Magyar műveltség hat alappillére, melyben olyan kérdéseket tárgyal, amelyek fontosak a világban való eligazodáshoz.
A világhálón pedig számos előadása érhető el, lehet edzeni magunkat, és így már sokkal könnyebb lesz olvasni és megérteni e tanulmányok üzenetét.
S hogy hogyan kell elképzelni a változásokat magunkban? Valahogy úgy, ahogy alant olvasható:
„Verekedő betyárok” néven szokás emlegetni a képen látható jelenetet. Valójában a szemben álló – nem egymás ellen, hanem egymásért harcoló – férfiak fegyvereiből, a földre támasztott két puskából és az egymást keresztező két baltából (fokos) szentély homlokzata rajzolódik elénk, amelyben megidézhető (és csakis így idézhető meg!) az Igazság Napja. Spanyolviasz berakással díszített tükrösfedél, Jóna Józsi munkája, 1847.
Ezt a szentélyt kell újra és újra felépítenünk egymás között, kapcsolataink során, ehhez az építkezéshez ad segítséget a kötetben olvasható 41 tanulmány.

Kölcsönözhető a Könyvtárban!

102Vissza a könyvcímekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.