• -05-18
 • -05-18
 • -05-18 2216
 • -05-18
 • -05-18
 • -05-18 2218
 • -05-18
 • -05-18 2219
 • -05-18
 • -05-18 2220
 • -05-18
 • -05-18
Nézsa cimer

A nézsai Reviczky-kastély és kastélypark

kastely_01A Reviczky-kastély

A falu központjában a templomhoz vezető út tengelyvonalában található kastély építését 1740-es években Klobusitzky István kezdte, majd 1896-ban a millenniumi évben Blaskovich Miklós földesúr emeletet és két toronyszobát építtetett rá. A kastélyhoz a község területein majorság ill. gazdasági helyiségek, istállók tartoztak. Az utolsó tulajdonosa után a helybéliek "Reviczky-féle" kastélynak hívják.

A kastélyban nagy ebédlő, vendégszobák, könyvtár, olvasószobák és sportterem volt a bárói lakosztály mellett. A konyha és a személyzet szálláshelye a kastély mellett külön épületben volt, ahol jelenleg az Arany Gyógyszertár működik. A vizet a kastély melletti parkban lévő kútból - a mai fogorvosi rendelőnél volt - juttatták el a két épület padlásterében levő hatalmas tartályokba, majd onnan a megfelelő helyekre. A szivattyúkat lovakkal hajtották, ennek a munkának a gazdája Bíró Ferenc volt.

A szobainas, aki majdnem mindig a kastélyban tartózkodott, Baráth István volt.

kastely_09A kastély világítását saját áramfejlesztővel biztosították. Az áram a gazdasági épületekbe, az uradalomhoz tartozó mesteremberek és az intéző lakásába is be volt vezetve. Az épületet cserépkályhák fűtötték.

A kastélynak két bejárata volt, elöl a fogadó felől és hátulról azok számára, akik hintóval vagy automobillal érkeztek.

Az utolsó tulajdonos Durneiss báró, aki 1944 novemberéig tartózkodott az épületben, innen menekült el Németországba. Édesanyja itt maradt, akit az oroszok űztek el a kastélyból. Barát István fogadta őt be (ott lakott, ahol most Veres Andrásék laknak). A főgépész Hugyecz Géza volt, ő a jelenlegi kocsma helyén lakott.

kastely_06A kastély erős vaskerítéssel volt körülvéve, a bejáratot díszes kovácsolt vas kapu tette látványossá. A kastély melletti 10 hektáros angolpark volt a pihenőhelye a gróf családjának és vendégeinek.

A Park

A parkhoz egy kis tó is tartozott, melynek partján üvegházakban növény-nemesítéssel és szaporítással foglalkoztak a kertészek (többek között Hlugyik Ferenc).

A park területe védelem alatt áll. A megmaradt idős fák gondos parklétesítés emlékét őrzik. Az utóbbi évtizedekben végzett telepítések nem voltak szerencsések. A park területének csökkentése a más célra történő terület igénybevétel káros volt. Ennek ellenére a meglévő idős faegyedek jó alapot adnak egy remélhetően bekövetkező tervszerű parkfelújításhoz. A közepes gondozás ellenére is a már meglévő 24, zömében lombos fafaj (vérbükk, vénic szil, bibircses nyír, ezüst hárs, nyugati platán, kocsányos tölgy, szomorú fűz) számos egyede jól viseli a mostoha viszonyokat. A kastély déli szélén egy kis patak folyik keresztül.

kastely_03A régi meder és medencerendszer rendbetétele a park látványos részének felújítása emelné a park szépségét.

A II. világháború idejében, 1945-ben a kastélyban orosz kórház működött.

A háború befejezése után a környék lakói - látván, hogy a kastélyt senki nem őrzi - kifosztották. A kastély rombolásra volt ítélve, de szerencsére - és Koncz László sok utána járásának köszönhetően - nem bontották le, így jelenleg is látható ez a szép épület.

A község akkori vezetői javaslatára alakították át iskolának. A tanulók szülei, a pedagógusok sok társadalmi munkát végeztek az épületen.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.